Fotosafari Sørafrika 2005

 

 Dag 1: Oslo - Amsterdam - Johannesburg - Pretoria

 

Grytidlig start fra Oslo, flyet går kl. 06:30 til Amsterdam, så det er bare å stå tidlig opp.

Parkerer hos GT parkering som henter og leverer bilen ved terminalen, helt perfekt service.

Flyturen til Amsterdam går kjapt og vi har 1 time og 20 min på oss før neste fly går videre til Johannesburg. Avstandene mellom terminalene i Amsterdam er store, men vi rekker det greit.

KLM-Jumbo til Johannesburg, Ester og jeg får en 3 seter på deling, og turen tar 10 timer og 45 min. Helt grei flytur med mye lesing og film. Det fine er at vi flyr rett syd og får ingen skifte av tidssoner.

Blir møtt av guidene når vi kommer ut og bussen frakter oss en snau time til Pretoria, hvor vi skal overnatte. Helt greit hotell, og de fleste er slitne etter turen og stuper til køys.

 

 

 Dag 2: Pretoria - Matswani

 

Det er kjølig når vi våkner, vinter i Sørafrika betyr 30+ om dagen og 5+ om natten. Avreise fra hotellet kl. 08:00, og vi skal på en rundtur i Pretoria før vi setter kursen mot Matswani.

Første stopp er Voortrekker monumentet, som er et nasjonalt ikon for nybyggerne som bosatte seg i området, etter at Sørafrika ble et naturlig stopp på seilruten mellom Europa og Asia.

Vi kjører igjennom byens sentrum og stopper igjen ved parlamentet. Pretoria er Sørafrikas hovedstad, men parlamentsbygningen brukes kun 6 mnd i året, de andre 6 mnd er parlamentet i Cape Town.

Vi setter kursen mot Matswani, en kjøretur på ca 3 timer. Halvveis er det stopp i skyggen, med et glass kjølig champagne, for nå er varmen virkelig kommet.

Dette ser ut til å bli en fin tur..! Etter å ha passert den siste byen tar det ca 1 time, hvorav 45 min på grusvei, før vi er fremme. Tidlig på ettermiddagen ruller vi inn på området, og personalet tar oss imot med mer champagne.

 Elin og Kim får en super bungalow, og Ester og jeg blir tildelt hus i eierens have, med egen pool. Det blir lunsj, noen timer ved poolen og deretter middag og hygge i fellesområdet ved baren. Vi får en presentasjon av personalet og en plan for ukens utflukter, og etter en kveldsdrink stuper vi i seng etter en innholdsrik dag.

 

 Dag 3: Matswani Safari-lodge

 

Matswani Safari Lodge er et dansk eid lodge, som ligger plassert midt i et 3.000 ha viltreservat. Vi ble fortalt om noen turstier vi kunne gå, så Kim, Ester og jeg starter dagen med en runde på "Kudo trail" Det blir en fin tur på en time, før frokost, men vi ser ingen dyr.

Etter frokost blir vi kjørt til en utkikkspost hvor guidene Martinus og Andreas forteller alt om dyr, fugl og plantelivet, og historien om Matswani reservatet.

Etter lunsj drar vi ut på vår første fotosafari med guidene, og vi kommer tett på impala, kudu, sebra, eland, sjakal osv. Det klikker i kameraer stort sett hele tiden, og vi kommer tilbake til campen i det solen går ned, fulle av inntrykk over det rike dyrelivet.

 

 Dag 4: Utflukt - Warmbath og Shingwedzi

 

I dag skal vi på en tur til Warmbath for litt shopping og vi skal besøke Shingwedzi Cheetah Project, som jobber for å bygge opp stammen av Wild dogs, som er en truet dyreart.

De har også et Gepard prosjekt hvor de forsøker å bygge opp stammen av geparder i Sørafrika.

 Første stopp på turen er Warmbath, hvor vi får litt tid til å gå i byen (1 gate) og sjekke ut det lokale markedet, der vi fikk handlet litt. Deretter var det lunsj og turen gikk videre til Shingwedzi parken.

 Det første som møter oss i parken er en del geparder som ligger i en stor innhegning ved porten. En av dem er en kongegepard som er veldig sjeldne. De har striper over ryggen, kombinert med prikker, normalt har geparden bare prikker over kroppen.

 Vi blir samlet i en safaribil og reiser ut i parken. Når vi kjører inn i området til wild dog'ene blir det et utrolig leven fra hundene, de er tydeligvis vant med at dette inkluderer mat.

 Det er mange av dem, de hopper opp etter bilen, og bjeffer/hyler på en veldig gjennomtrengende måte. En hjelpemann går av og forer dyrene, mens andre holder hundene på avstand med stokker. De forer hundene med Eukanuba hundefor, og det fungerer helt topp.

Wild dogs er veldig sosiale dyr, og hunder som vokser opp her blir plassert ut i naturen igjen, og tas opp i flokkene som sine

 egne. Turen går videre igjennom parken, det er store områder vi kjører i, med giraffer, neshorn, struts og forskjellige hjortedyr.

 Vi kommer til gepardene, og kjører inn. Et halvt dusin geparder ligger henslengt i gresset like rundt porten, de kjenner nok rutinene og vet at det snart vanker mat. Når vi kjører innover følger de bilen tett og det er litt spesielt å ha så store rovdyr så tett på. Disse gepardene fores også på Eukanuba, som et forsøksprosjekt. I en annen park fores de med kjøtt, og det gjør ingen forskjell på hvordan dyrene har det eller utvikler seg, ganske interessant..!

 På samme måte som hos hundene går dyrepasserne ut med stokker og holder gepardene på avstand til foret er lagt på plass, og de kaster seg over maten med stor appetitt.

 Gepardene som ales opp i denne parken kan ikke plasseres ut igjen i naturen, de vil ikke kunne greie seg, de kan ikke fange sin egen mat, og vil heller ikke få innpass i eksisterende flokker slik som hos wild dog'ene.

 Det er blitt ettermiddag og turen tilbake går igjennom storslått afrikansk landskap. Vi er tilbake til middag og kveldskos.

 

 Dag 5: Fottur - Christinas Wallow - Nattsafari

 

Etter frokost tar Martinus oss med på en 3 timers fottur rundt i parken. Han forteller oss om faunaen og dyrelivet i Waterberg fjellene. Vi bor jo på 1250 m høyde, men det er en utrolig rik fauna her likevel. Martinus er utrolig dyktig og han forteller på en levende og morsom måte hvordan dyreliv og faunaen henger sammen.

 Etter lunsj reiser vi til Christinas Wallow, som er parkens store vannhull. Her har de bygd et stort leskur som vi kan sett oss i å observere dyrelivet på nært hold.

Tidlig på kvelden starter nattsafarien og vi reiser ut i litt mindre biler. En av guidene sitter på bilens panser med en

 kraftig lykt, og lyser rundt i terrenget. De første 45 min hører vi flere dyr en vi ser, men etter hvert bedrer det seg, og vi ser litt av hvert. Nattsafarien inkluderer middag ute og vi kommer frem til en liten canyon som er opplyst av fakler og et stort bål.

Her er det rigget til med bord i en stor sirkel rundt bålet, og på vanlig vis tryller kokkene frem den utroligste mat, og godt drikke. Stor stemning i bilene på vei tilbake.

 

 Dag 6: Fotosafari med champagnebrunsj

 

Vi starter dagen med frokost, og drar rett ut på fotosafari igjen. I dag kommer vi innom hos neshornene, som hadde knust speilet og bulket en forskjerm 2 dager tidligere. De er utrolig store og massive, og heldigvis litt fredligere en forrige dagen, men vi vet at den kan velte bilen om den vil. Viktig at guidene hele tiden holder bilen klar til å bevege seg.

Etter en fin runde kommer vi frem til Kudo Rock hvor det blir servert champagnebrunsj…

Her har kokkene igjen satt i stand et supert måltid, og med hvite duker og champagne så er livet helt greit. Rolig ettermiddag ved poolen før middag og kveldskos.

 

 Dag 7: Pilansberg Nasjonalpark

 

Tidlig frokost før avreise til Pilansberg nasjonalpark. Vi er på vei ut av parken før solen har stått opp og tar en pause i Tabazimbi, ca halvveis. Det er en by i et av sørafrikas største gruveområder. Gruvearbeidere blir hentet på jobb i lastebiler, og de sitter tett i tett på lasteplanet på vei til jobb. Litt unorsk måte å kjøre folk på…

 Vi kommer frem til Pilansberg og etter en liten pause er vi samlet i en safaribil på vei ut i parken. Det starter bra med elefanter og

neshorn i løpet av det første kvarteret, og senere blir det flodhester og giraffer. Vi kom dessverre ikke over noen løver, så vi fikk ikke prikket inn "the big 5". En flott dag, i en flott park.

Tilbake i leiren til en ettermiddags drink før middag.

 

 

 Dag 8: Fotosafari og solnedgang over Sunset Rock

 

I dag har vi en rolig og avslappende dag ved poolen. Vi skal på den siste fotosafarien som avsluttes med solnedgang ved Sunset Rock. Det er fortsatt fascinerende å se de store dyrene som til stadighet kommer innpå oss. Hjortedyr og antiloper er i løpet av uken blitt en vane, men de er fortsatt like grasiøse.

 Når solnedgangen nærmer seg samles vi ved Sunset Rock. AB er på plass med fingermat og champagne, og vi nyter utsikten mens kameraene klikker. Martinus samler oss og vil avholde en tradisjonell afrikansk konkurranse. Det er "Kudo bæsj spytte

 konkurranse" som alle skal delta i. Han deler ut tørre fine lorter, og vi skal forsøke å spytte lengst mulig. Egen dame og herre gruppe, og i finalen blir det Linn og jeg som slåss om det lengste spyttet.

 Jeg vinner med en knapp meter og utropes av AB til "Kudolortemester", og premien er en champagne…

 Kvelden rundes av med festmiddag i fellesområdet.

 

 

 Dag 9: Matswani - Johannesburg - Amsterdam - Oslo

 

Etter frokost er det avskjed med Matswani. Vi starter på hjemreisen og første del går til Johannesburg.

 Ved ankomsten til Johannesburg, skal vi besøke verdens første Apartheid museum. Dette følelsesmessige voldsomme museum leder tankene i retning av hvordan det måtte være at oppholde sig i Sørafrika i 1970’erne. En sterk opplevelse.

 Vi fortsetter turen til Southwesttown = Soweto. Berømt eller beryktet, Soweto er en tidligere Township, et levn fra Apartheid tiden. Soweto ligger plassert omkring 15 km fra sentrum av Johannesburg, og dekker et areal på ca. 63 km2, det estimeres at der bor over 4 millioner innbyggere i Soweto. Opprinnelig var bydelen kun midlertidig oppholdssted for minearbeiderne, før Soweto ble erklært som Getto, for den sorte befolkning i Johannesburg. Arbeidsløsheten er på 60-70 % i Soweto, og deler av området består av blikkskur.

 Soweto er blitt veldig forbedret, i løpet at de siste 10 år, her finnes også bedre områder, med skoler, sportsklubber, universiteter og hospitaler. Både Winnie Mandela og Erkebiskop Desmund Tutu bor fortsatt i Soweto. Vi besøker Nelson Mandelas hus som ligger i samme gate som Desmond Tutu sitt.

 Jo’burg som de lokale kaller byen, er den største metropol i Sydafrika. Med 4-5 millioner innbyggere og yterligere ca. 4-5 millioner fra nærliggende Soweto. Byen er den dominerende økonomiske pulsåre i Sydafrika.

 Vi avslutter besøket i Johannesburg og Soweto med en middag på "Wandys place", en lokal restaurant i Soweto, før turen går videre til flyplassen.