Den Portugisiske Vannhund

 

Litt historie

Rasens presise opprinnelse forblir et mysterium, men det er noen få teorier som er akseptert av de fleste rase-historikere.

Den portugisiske vannhund, eller kanskje riktigere hunder som liknet på dem, eksisterte for over 1000 år siden. Researchere har sporet rasen tilbake til det 8. århundrede, hvor de arbeidet på portugisiske fiskerbåter. Noen mener at Goterne brakte rasen med fra Asia.

En annen teori sir, at Moors brakte hundene til Europa via Nord Afrika. Hva enn sannheten er, så er det sikkert, at disse unike arbeidshunder, på grunn av deres lojalitet, intelligens og smidighet, var av stor verdi for menneskene langs den portugisiske kyst. Derutover gjorde deres atletiske evner, klovneagtige uttrykk og utrolige svømmeferdigheter dem til en fornøyelse å ha som selskap og arbeidskollega.

Selv om det er en portugisisk rase, er det funnet spor etter den forskjellige steder i verden. Den kan spores tilbake til de asiatiske stepper år 700 fk. og til det 8. århundre på det Iberiske Peninsula.

Sent på 1500-tallet fant rasen også vei til Englands kyster som arbeidshunder i den spanske armada.

Som navnet antyder, var og er den portugisiske vannhund en superb svømmer. I Portugal er rasen kjent som "Câo de agua" hvilket kan oversettes til "hund av vannet".

På fiskerbåtene ble de, selv under ekstreme værforhold, sendt i vannet for å jobbe. Hundene hentet ødelagte fiskenett og annet fiskeutstyr. I tillegg brukte de sine geiteferdigheter, til å samle dagens fangst i nettene. Inn imellom ble de også brukt til å sende beskjeder mellom båtene, eller mellom båtene og kysten.

 Den løveklipp man ofte ser hundene med i dag, stammer helt tilbake fra tiden som fiskerhund. Den glatbarberte bakkroppen ga optimal bevegelsesfrihet, og den tykke pelsen foran beskyttet både mot det kalde vannet og mot båtens harde kanter.

På tross av deres anvendelighet, ble rasen til sist erstattet av moderne fiske-teknikker- hvilket nesten førte til at rasen forsvant. Utvikling i radarmetoder, bruken av radio og avansert utstyr, er noen av årsakene. Denne høyt intelligente arbeidshund blev også erstattet av andre fiskemetoder, som drastisk reduserte dens popularitet.

En hund ved navn "Leao" er anerkjent som stamfaren til den moderne portugisiske vannhund. Leao blev oppdaget hos en gammel fisker av en portugisisk mann ved navn Vasco Bensaude. Bensaude ble øyeblikkelig forelsket i Leao etter å ha sett ham opptre på den gamle manns båt, og tok ham med hjem.

Leao ble kjent for sine ekstraordinære kvaliteter, og som far til 7 valpekull sørget han sammen med sin eier Bensaude for at rasen består den dag i dag.

Litt om temperament

Da mange ikke har hatt muligheten for å møte en vannhund i virkeligheten, er det sannsynligvis det enkleste hvis vi sammenligner dens temperament med andre mer kjente raser, som du kanskje har vært i kontakt med.

På en måte har vannhunden fellestrekk med et stort antall andre raser. Dette er ikke så merkelig når man tenker på hvor mange raser som har vannhund i sin


Intelligens - like intelligent som puddelen hvis ikke mer. Ikke så "vimsete" som noen pudler.

Aktivitet - elsker å jakte en ball, elsker å ligge i sofaen, elsker å være sammen med deg - likesom en golden retriever.

Kjælen - veldig kjælen. Vil til enhver tid prøve å overbevise deg om at de bør ligge i fanget dit.

Aktpågivenhet - er oppmerksom på fremmede, vil la deg vite når noen kommer.

Kameratskap - presis som en labrador - vil helst være sammen med deg hele tiden. Vil lydig ligge ved dine føtter mens du surfer på nettet.

Lojalitet - så lojal du noensinne kan ønske deg. Kan sammenliknes med den berømte "Lassie".

Følsomhet - Vil fornemme ditt humør. Vil være der for deg gjennom harde tider og vil nyte de gode tider sammen med deg.

Med barn - oppdra dine barn rigtig og oppdra din hund rigtig og sammen med barna, så får du en perfekt kombinasjon. Elsker å kose med barna i sofaen. Tolerant til et vist punkt - som golden retrieveren (men ikke så tung).

Allergi - en fantastisk hund for de fleste som er allergiske for røytende hunder. Uansett bør du tilbringe litt tid med rasen for å være sikker. Er mer pålidelig allergivennlig end Labradoodlen.

Trening - noen er smartere enn sine eiere! Lette å trene. Du bør bruke masse positive treningsmetoder. De kan lære gjennom hele livet fra valp til de sene år.


Tenk på at det opprinnelig var en arbeidshund, og at hunden derfor trives med utfordringer. Det kan være i form av agility eller annet som både stimulerer hjernen og musklene. Den portugisiske vannhund er også veldig sosial og egner seg ikke til  å stå i hundegårder. Den trives best når den får lov til å være med sine mennesker både ute og inne.