Den Amerikanske Quarterhorse

 

Litt historie

Rasen er velkjennt for dens kraftige byggning, store muskler og kompakte fremtoning. Det finnes to forskjellige typer av quarterhesten - den "gammeldagse bulldog"-type (The Foundation Quarter Horse - mindre end 3% fullblod) og "racer"-typen, som ligner mer en muskuløs fullblod. Alle quarterhester er ensfarget med begrenset hvite markeringer.

Den amerikanske quarterhorse oppsto med de engelske innvandrerne som kom til staten Virginia. De medbrakte hester som selvfølgelig hadde et europeisk opphav og krysset dem med de hester som allerede var i Amerika, bla. hester innført av de spanske erobrerne.

Resultatet av denne krysning ble en kompakt kraftfull og meget muskuløs hest. Denne nye rase hadde dessuten noe som nybyggerne trengte - nemlig "cow sense". Dette gjorde det mulig for dem å styre kveget på de enorme områder de nå hadde til rådighet.

Denne "cow sense" er den dag i dag noe av det den amerikanske quarterhorse er mest kjent for.

Nybyggerne brukte også denne nye typen hest til å trekke plog, trekke vogn og annet arbeide på farmene.

På den tid var det vanlig som underholdning å lage veddeløp i småbyene som oppsto i forbindelse med nybyggerne. Disse veddeløpene foregikk oftest gjennom byens hovedgate og var ikke lange strekningen. Derfor fant man hurtig ut at disse hestene var ekstremt hurtige på korte distanser (quarter of a mile), noe som var årsaken til at rasen fikk sitt navn. Faktisk var de så hurtige i starten at jockeyene måtte holde godt tak i manen for ikke å bli kastet bakover.

Den amerikanske quarterhorse ligger faktisk som nummer 5 på listen over de hurtigste landdyr i verden. Den kan løpe 47,5 miles pr. hour, altså på korte distanser - til sammenligning løper verdens hurtigste dyr geparden 70 miles pr. hour. En amerikansk mil er det samme som 1,609 km. Jeg leste et sted at en av de hurtigste hester nylig løp 449 yards = 402,16m på 21 sekunder.

Litt av hvert

Tenkte jeg skulle skrive litt om hva "cow sense" egentlig betyr. Det betyr selvfølgelig at de har "sans for kuer" og en av de ting jeg alltid blir imponert av er deres evne til det som kalles "cutting". Cutting er en prosess hvor en bestemt ku skal skilles fra resten av flokken. Rytteren utvelger en bestemt ku i flokken - og når hesten har forstått hvilken ku det dreier seg om, overtar den simpelt hen jobben. Den får kua skilt fra flokken, og ved hurtige bevegelser mellom denne utskilte ku og flokken sørger hesten for at kua ikke kommer tilbake i flokken. Her er det kun hesten som jobber, rytterens jobb er å sitte så stille som mulig i salen. Dette kan være noe av en utfordring da det er utrolig hurtige bevegelser hesten foretar seg. Skulle kua likevel komme seg tilbake i flokken, er hesten i stand til å skille samme ku ut igjen uten hjelp fra rytteren. Den dag i dag brukes "cutting" på rancher i USA. Det kan være mange årsaker til at en ku må ut av flokken. Den kan være syk, være solgt, skal brennmerkes o.lign.

Har man interesse for hester, og får man muligheten for å se f.eks. et westernstevne hvor det er cutting på programmet, så vil jeg sterkt anbefale dette. Det er så imponerende så man får helt tårer i øynene ;o)


I Europa finner man oftest quarterhorses i westernmiljøer. De brukes til konkurranse i westerndisipliner som du kan lese om her.

De fleste quartere er veldig rolige hester, dette er et karaktertrekk man i USA har lagt stor vekt på. Når hestene skal jobbe med kuer er det viktig at de er kalde i hodet og ikke hisser seg unødig opp. Dette kan nemlig påvirke kveget og få dem til å løpe løpsk, som du sikkert har sett i cowboyfilmer.


Quarter Horses kan kun registreres i USA, men forut for en registrering skal papirene gå gjennom det pågjeldende lands kontor til registrering og avstempling, således at man i hvert land har et overblikk over de hester som registreres, kjøpes og selges. Denne strikse registrering gjør det stort sett umulig å svindle med quarteren.